Aromaty kwiatowe w winie

Poznaj sześć głównych aromatów kwiatowych w winie.

Poznanie głównych aromatów kwiatowych pomoże Ci odkryć wszystkie niesamowite niuanse w winie.

Aromaty kwiatowe w winie pochodzą w rzeczywistości z różnych związków chemicznych. Na przykład, zapach kwiatów geranium (pelargonia) w winie wynika z obecność geraniolu, i terpenu.  Eksperci wina mówią o estrach, terpenach i tiolach. Naprawdę nie trzeba dokładnie wiedzieć, skąd to wynika, ważne aby wiedzieć: które wino pachnie różami.

A więc, które wina pachną różą? Gewurztraminer, Gamay, Pinot Noir, Grenache, Sangiovese, Nebbiolo

Geranium (Pelargonia) : Muscat, Gewurztraminer, Torrontes, Malbec, Petit Verdot

Cytrusami : Riesling, Viognier, Chenin Blanc, Chardonnay

Białymi kwiatami (lilia) : Torrontes, Muscadet, Pinot Grigio, Semillon, Fiano

Lawendą : Grenache, Syrah, Mourvedre, Petit Verdot, Tempranillo, Sangiovese

Fiołkiem : Mourvedre, Touriga Nacional, Petit Verdot, Malbec, Merlot

Ćwiczenie  praktyczne: Postaraj się znaleźć przynajmniej trzy  dominujące aromaty w czasie degustacji następnego wina !! Życzę dobrej zabawy

 

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s